Връх Мусала

Публикувано от На Разходка
05.11.2013
Връх Мусала

Мусала е най-високия връх, не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Височината му е 2925 метра. Връх Мусала се намира в планина Рила. Отдалечен е от столицата ни на около 80 километра.

Името на връх Мусала произлиза от времето на турското владичество и преведено от арабски означава „близо до Бога“ („мус Аллах“). Също така „Мусалла“ се нарича и мястото в джамията, върху което се полагат покойниците. Любопитен е фактът, че за период от 13 години – от 1949 до 1962 година, връх Мусала се е казвал Сталин.

Връх Мусала е изграден от палеозойски гранит. Разполага с голямо многообразие от представители на флората и фауната. Върхът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. За да получите печат в книжката, трябва да отидете до метеорологичната станция.

За да изкачите връх Мусала, е най-лесно да минете през една права пътечка, започваща от Боровец. След това може да хванете кабинковия лифт, който ще ви качи до височина от 2169 метра в местност Ястребец. Оттам да достигнете до върха отнема около 3 часа – 1 час до хижа Мусала и 2 часа до връх Мусала. На около 200 метра под върха, на височина от 2709 метра, е разположен заслон „Леденото езеро“.

Има легенда, която казва, че от връх Мусала можете да видите Бяло море. За съжаление е доказано, че това няма как да бъде вярно, тъй като планините пречат.

Comments

comments

Оставете коментар