Вила Армира

Публикувано от На Разходка
07.11.2013
Вила Армира Отвътре

Вила Армира е паметник на културата, разположен на 4 километра в западна посока от Ивайловград. Тя представлява антична вила, построена в долината на река Армира, от където идва и името й. Вила Армира бива открита при строежа на язовир. Този вилен комплекс е сред най-ранно и точно датираните в България.

Вила Армира е построена преди около 2000 години. Тя е най-богато украсения дворец (частен дом) от периода на римската епоха, който е разкриван на територията на България.

Вила Армира е изградена в земите на заможна тракийска фамилия. Тракийският и произход е доказан чрез близката Голяма могила до село Свирачи. Първият собственик на Вила Армира е бил наследник на Базилевс (тракийски цар). Той е получил статут на гражданин на Рим, поради заслуги. Това му дало правото да изгради вилно стопанство, което той създал около 50-те години на I век след Христа.

Мястото, на което се издига Вила Армира, не е случайно избрано. Спазени са всички специални изисквания и правила за градеж на такъв вид пострийка – близо до главен път, вода, на южен склон, красива местност и др.

Интересното е, че въпреки тракийския произход на вила Армира, цялата архитектура е от римски тип. Най-впечатляващата декорация във вилата са множеството мозайки, разположени навсякъде из постройката.

Площта на стопанството е около 3600 квадратни метра. В него се включва самата вила, голяма градина за разходки и отдих. Имало е и тераса, разположена в югоизточната част на вилата. За съжаление, вилата е разрушена около 378 година, по време на Готската война.

Comments

comments

Оставете коментар