Свещенният връх Кайлас (Кайлаш)

Публикувано от На Разходка
24.03.2014
Планината е свещена и за индуисите, които също могат да бъдат видяни, правейки кора.

Свещеният Кайлас – Митичен и Суров

Определен като най-свещеното място на света и почитан от няколко религии, връх Кайлас е посещаван от много хора целогодишно, дошли да търсят духовното в себе си, посредством кора (религиозната обиколка около свещения Кайлас).

Кората (свещена обиколка), около Кайлаш, бива вътрешна външна.

Поклоничество:

Хиляди поклонници извървяват свещенната кора всяка година. Кората е свещенна обиколка около Кайлас, а според някои религии и хора, е свещен ритуал. По часовниковата стрелка го обикалят Индуистите и Будистите, а последователите на Бон и Джайнистите, обикалят върха по обратната посока. Външната обиколка е с радиус около 55 километра и нормално се минава за около 3 дни. Според някой вярващи, целият път трябва да бъде взет наведнъж, което е доста трудно, предвид суровия и тежък терен.

Животните са едни от най-добрите приятели на хората, това не прави изключение и в Тибет.

Факти за връх Кайлас:

Висок 6714 метра (според някои сведения, Кайлас е точно 6666 метра), намиращ се в планина Гангдисе, участваща в планинската верига на Хималайте. Кайлас се смята за свещен от пет религии: Индуизма, Будизма, Джайнизма, Сикхизма и местната тибетска религия – Бон. Индуистите вярват, че горе живее бог Шива. Името на върха, от санскрит, означава „кристал“, а тибетското му име Гангс Рин-по-че означава „снежен скъпоценен камък“, също така е наричан още Тисе или Аштапада, според Джайнистите.

Поклонници правят религиозната обиколка - Кора около Kailash.

Въпреки това се намират набожни хора, които да се подложат на изпитанията на неравния терен, суровия климат и височинната болест. Някои вярващи се подлагат на много по-голямо изпитание, те преминават пътя изпълнявайки ритуал, който е в няколко стъпки. Човекът се покланя, след което коленичи, ляга на земята (изпъвайки ръцете си напред и оставяйки знак на земята). След това се изправя на колене, отправя молитва и започва да пълзи на ръце и колене до знака, който е оставил, след което започва целия ритуал наново. Походът около свещения връх трябва да се прави пеш или в краен случай (с пони). Началото е на височина около 4500 метра, след което се минава прохода Долма, който е на височина 5700 метра.

Казват, че когато човек направи 108 обиколки около Кайлас, всички грехове ще му бъдят опростени и ще достигне пълно осъзнаване.

Поклонник тръгнал по свещеният път в Каилаш, въпреки суровата обстановка там.

Има описание във Вишну Пурана, според което Кайлас е центърът на света, а четирите му страни са направени от злато, кристал, рубин и лазурит. Също така, че върхът Кайлас е колоната, която крепи целия свят. Висок е 84 000 левги и е центърът на световната мандаала. Кайлас е разположен по средата, между четири планински вериги, погледнат отгоре изглежда като лотос, а четирите реки, които извират от върха разделят света на четири региона.

Коридорът към митичната Шамбала в Тибет

Религиозно значение на Кайлас:

Според индуистите, на върха на Кайлас, живее бог Шива (унищожителят на мъката и злото), седящ в постоянна медитация заедно със своята съпруга – Първати, която е дъщеря на Хималя. В индуизма, смятат, че там някъде живее и богът на богатството – Кубера. В повечето индуистки скети се смята, че връх Кайлас е крайната точка за всяка душа, духовният център на душите или с други думи – самият рай.

Поглед от манастира ДиРа към Кайлаш

Според Джайнистите, основателят на тяхната религия, Ришабхадева, постига пълно духовно освобождаване (нирвана) на най-високата точка, на връх Кайлас.
Според легендите на тантрическите будисти, по тези земи е дошъл известният тантрически учител Миларепа, който предизвикал застъпника на местната религия Бон. Те се впуснали в жестока битка, но накрая се стигнало до състезание, кой ще стигне първи до връх Кайлас. Според легендата пазителя на религията Бон застанал в медитивна поза и левитирал до върха, но Миларепа го задминал точно преди върха „яздейки лъчите на светлината“. Тантрическите будисти, също така вярват, че Кайлас е и дом на Буда Чакрасамвара.

Легенди и митове

Comments

comments

Оставете коментар