Странджа планина

Публикувано от На Разходка
26.10.2014
Странджа планина снимка пейзаж
Title

Дори да не се нарежда на челни позиции по височина, дължина или други подобни фактори сред останалите български планини, Странджа планина крие свой собствен чар. Той е добре познат на хората, които поне веднъж са отпивали от опиянителната и неземна красота на планината, и невероятно притегателен и атрактивен за хората, които още не са я посещавали.
Да, защото Странджа планина е привлекателна с китните си местенца за разходка, бягство от реалността и уникални фотосесии.
Да, защото Странджа планина е мистериозна с изобилието си от причудливи забележителности с древни истории и интригуващи легенди.
И да – Странджа планина е емблематична! Тя е онази част от региона на Черно Море, която дава на почиващите страхотната комбинация между плаж и прохлада през лятната почивка, а ваканцията тук е повече от приближаване до Рая, защото те оставя без дъх и без старите глупави грижи от динамиката и сивотата на забързаното ежедневие в големия град.

Добре дошли в Странджа Планина!

Красива снимка на дърво на брега на река ВелекаСтранджа планина е разположена в източната част на България и по-конкретно – в Бургаската низина, като стига чак до границата ни с Турция. Планината е добре позната със своите три била, като Южното се смята за най-често посещаваното поради своите уникални кътчета и прекрасни природни дадености.
Точно тук се намира и най-високият връх на Странджа планина, а именно Махиада, чиято височина достига 1031 метра. Планината е изключително популярна и със своите реки, като от тук извират Ропотамо, Велека, Дяволска река и Резовска река.

Всички те са възприети като основни местни забележителности, а река Ропотамо е добре известна и със своята близост до родните черноморски курорти Лозенец, Ропотамо, Китен и Созопол.
Снимка на река Ропотамо от небето - Странджа планинаИзключително очарователно място за прекарване на свободното време е и Резерват Ропотамо – с буйните си и гъсти гори, както и с прелестните си туристически лодки за разходка. Природният парк в района на Странджа планина – Парк Странджа – съблазнява с десетките си извори, като някои от тях дори са лековити. Най-известното сред тях е това до село Граматиково. Според една легенда водите на извора са успели да излекуват цялото село от лоши болести още по време на Османското владичество по родните земи. Почивката в района на Странджа планина е още по-атрактивна и запомняща се, ако я комбинирате с лов или риболов, а двете хобита са особено популярни в района.
Снимка на скали в Странджа планина Не са малко и културно-историческите забележителности в района на Странджа планина. Горещо ви препоръчваме да посетите повечето от тях, като накратко ще се опитаме да ви представим и по-любопитните атракции. В местността Каменска Бърчина можете да се натъкнете на уникалното Тракийско скално светилище, което е съвсем наблизо и до друга местна забележителност – природният феномен Каменна гъба. Тя представлява скално образувания под формата на гъба. Интересното за тази скала е, че в миналото хората са минавали през процепите й, за да излекуват свои болести. Природната забележителност Градището пък е позната с наличната си гробница на египетската богиня Бастет. Според местните, а вече и според голяма част от езотериците в България, тази гробница притежава специален портал към друго измерение и по-скоро към Космоса.

Всичко това и още много други тайни крие Странджа планина!

Comments

comments

Оставете коментар