Сакар Планина

Публикувано от На Разходка
10.11.2014
Планина Сакар

Сакар Планина – очарованието на Югоизточна България

Сакар Планина – почти миниатюрна в сравнение с внушителните ни масиви като Стара Планина, Рила и Родопи – крие в полите си омагьосващ чар, който вече години наред играе ролята на притегателна сила за туристите.

Сакар Планина е разположена между долините на три от най-харизматичните български реки – Тунджа, Марица и Сазлийска. Някъде там, където ромолят и техните малки притоци, планината издига своите възвишения – включително и най-високия си връх Вишеград (856 метра). Той е доста известен предимно с това, че е и военно поделение, поради което и достъпът до прекрасните му местности е с ограничен режим. Естествено, не така стои въпросът с останалите природни красоти на Сакар Планина!

С развитите си лов и риболов, планината е отлично място за почивка и ваканция, а с мистичните си атракциони от културно-исторически тип привлича все повече и повече туристи в своите поли. Според една древна легенда точно тук – в билото на Сакар Планина се е крил и самият Индже Войвода, който добре познаваме и от историческите извори, и от народното творчество като смел българин и голям враг на османските турци.

Най-внушителните и атрактивни културно-исторически забележителности в района на Сакар Планина обаче си остават местните долмени. Те датират от Второто хилядолетие преди Христа и са пръснати почти из целия район.
Долмени - Сакар планина

Християнската църква на Устремския манастир пък – Света Троица – е паметник на културата, който впечатлява не само специалистите в областта, но и обикновения човек, дошъл да се наслади на местните атракции.

Крепостта Маточина е друг символ на Сакар Планина. Тя се свързва с влиятелни имена както в елинската цивилизация, така и с Византийската империя.
Крепостта Маточина - символ на Сакар Планина.

Много повече обаче са природните забележителности на Сакар Планина! В района можете да откриете десетки малки поточета, които най-често са разположени в близост до китни кътчета, изпъстрени с поляни и ливади.
Особено емблематично за региона на Сакар Планина е богатото разнообразие от скалните феномени.
Орлето, Костенурката и Карталката са само малка част от причудливте образувания в региона.

Пещерата Бабини бозки е известна с трудната си проходимост, но и с десетките легенди, които свързват природната атракция с хайдушкото движение в България, народните лечители и дори християнските гонения. Сакар Планина е привлекателна не само с интересните си местности и културно-историческите си паметници. Тя е средище на все още чиста и неопетнена от все по-засилващото се урбанизиране на подобни места природа.

Наред с това, чистият въздух в региона изиграва особено важна роля за превръщането му в прекрасна опция за еко и селски туризъм. Истината е, че тук наистина посетителите могат да открият десетки еко пътеки и малки, почти забравени от света, селца, за да избягат от динамиката и забързаното ежедневие на столицата или големия град.

снимка на Сакар планина
Сакар Планина
вдъхва приказното спокойствие, от което всеки един от нас има нужда поне от време. В търсенето на хармонията и на връзка с природата, Сакар Планина е отлична идея и за вдъхновение и усамотение. Планината сякаш тайничко гледа от югоизточните части на България и приканва туристите с тихото ромолене на рекичките и поточетата и с шумните отзвуци от пещерите и скалите, в които легендарни герои някога са се крили и извършвали подвизите на живота си!

Comments

comments

Оставете коментар