Розовата долина

Публикувано от На Разходка
25.05.2014
Розовата долина - история и снимки

Розовата долина - бране на розиГрад Казанлък се счита за център на Розовата долина. В него се намира историко-етнографски комплекс „Кулата”, където всеки желаещ може да се запознае с магията около розоваренето и да пробва изделията от маслодайна роза.
Празникът на розата се чества ежегодно в началото юни. Той е истинско тържествено пиршество, изпълнено с красота и веселие. За да се направи 1кг. розово масло са нужни около 3000-3500 кг. розов цвят, който всяка година долината на розите ражда.

Розовата долина, Казанлък и розата като цяло, са символи на България и народните традиции. Те не се променят и разказват своите истории на туристите. Цветовете се берат ръчно, започва рано сутринта и приключва по обяд. Розовият цвят трябва да остане свеж, но и не напълно разцъфнал, за да може аромата да се запази, а по-късно да се извлече и влажността му.

Долината на розите - Казанлък

Долината на розите има дълга и древна история, която започна от Индия, минава през Персия и достига до Сирия, и Турция. В нашата страна розата намира условията и „удобствата”, които и трябват за да вирее спокойно и пълноценно. Благодарение на нея, страната ни е един от главните производители на розово масло, което е печелило много златни медали на фестивали в Лондон, Париж, Милано, Филаделфия, Антверпен.

В Казанлъшкия район, заедно с прекрасната Розова долина, се намират още 2 резервата и 5 защитени местности, гори с вековна история и безброй невероятни природни красоти. Прочутата Розава долина се намира в страни от най – големия и прочут с красотата си резерват в Стара планина – “Джендема”, който е част от Национален парк “Централен Балкан”. На запад границите на парка стигат почти до Казанлък.

Розовата долина - розобер

Розовата долина карта и кординати

Clear

Comments

comments

Оставете коментар