Планина Родопи

Публикувано от На Разходка
23.02.2015
Върбински мост планина Родопи

Родопи – лоното на легендарния Орфей

Родопите е една от най-масивните и добре познати български планини. Разположена в по-голямата част на Централна Южна България, планината се слави като най-обширната в страната, както и като най-старата суша на Балканите. В Родопския масив и околността се намират едни от най-тучните и китни природни забележителности, диви местности и екзотични атракции.

Сред любимите места за разходка са обширните и живописни долини на река Въча, Арда и Чепеларска река. В района на Чепеларе и Смолян пък, туристите се наслаждават на прекрасни условия за ски преживявания, а през последните няколко години и за модерни екстремни зимни спортове. Активната почивка сред прекрасните Родопи обаче е само една от многото опции за релакс, почивка и незабравима отпуска.
Еко туризмът в района се слави с особена популярност, тъй като именно тук се намират едни от най-често посещаваните и обичани национални природни забележителности. Така например, перлата на Родопите – Чудните мостове е удивителна със своите уникални по рода си формирования на базата на вековни процеси. Интересното и прелестното при Чудните мостове е, че те са невероятно различни, но еднакво привлекателни, през двата сезона – в снежната зима и в топлото лято, когато прохладата събужда сетивата на посетителите.

скален феномен Чудните мостове - Родопите
Мистериозните местности Кръстова гора, Перперикон и Белинташ пък са любимите точки на хората, които се занимават с окултна дейност, силно религиозните туристи и изобщо всички любознателни посетители, пленени от тайните, скрити из неизказаните думи в легендите за тези места.

Панорама от Белинташ към Кръстова гора и Добростан

Според мита, трите атракции на Родопите образуват звездната небесна карта през поглед от огромна височина. Нещо повече, именно тук Бялото братство на България често се събира, за да черпи положителна енергия и лечебна сила. Магическите био полета и енергийни места в Родопите не свършват с това. Родопите е известна като родното място на Орфей, а неговият талант определено има общо с очарователната магия, струеща от всяко кътче на планинския масив.

Паметник на Орфей в Родопите

Не случайно тук и по-конкретно в Триградското ждрело ежегодно се провежда и националният фестивал, наречен Орфически мистерии. Той е посветен на съхранилите си и малко позабравените езически културни традиции. Местните култури и обичаи са добре познати на туристите. Само тук, човек може да си хапне истинска родопска катма под звуците на гайда и достолепните високи и силни женски гласове, преплитащи се в известни и обичани от целия народ родопски песни.

Всъщност, най-характерното за целия регион на Родопския планински масив е неговата местна атмосфера. В нея оживено преливат една в друга християнската и езическа традиция. Съхранилите се векове наред обичаи и културни привички в Родопския регион превръщат планината в символ на вечност и безвремие. Тук, старите хора още са почитани, природата – все още обичана и пазена от презастрояване – а атракциите стават и главната причина за големия поток от европейски туристи в страната.
Родопите наистина им действа като притегателна сила, но за нас, българите, тя ще си остане кътчето с най-силна енергия на народна любов, уважение към традициите и страхопочитание към всяка една капка от красотата, наречена природата на Родопския планински масив! Родопите е едновременно харизматична и емблематична, а чувството, което оставя след себе си е повече от удивително!

Comments

comments

Оставете коментар