Пещера Дяволското гърло

Публикувано от На Разходка
23.10.2013
Пещера Дяволското Гърло
Пропастна пещера - "Дяволско Гърло"

Пещера „Дяволското гърло“ е пропастна пещера. Тя се намира в Триградското ждрело в западните Родопи, на  около 1.5 км северно от село Триград, на 17 км южно от град Девин. Пещерата е формирана от река в следствие пропадане на земните пластове. В основната и част – голямата зала, наричана още Бучащата зала, се намира най-високия подземен водопад на Балканския полуостров, с височина от цели 42 метра. Именно подземния водопад впечатлява посетителите и той е явление, което рядко може да се види у пещерите в България. Залата е с дължина 110 метра и ширана 40 метра, като в нея може да се побере дори катедралата „Св. Алаксандър Невски“. Пещерата е с дължина 1 км., като маршрутът за туристи е 350 метра и става само в присъствието на екскурзовод.

Title

Името на пещератаДяволско гърло„, идва от формата на бившия вход (в момента изход), който наподобява дяволска глава, в гърлого на която се излива огромен водопад, който подхранва въображението и поражда  множество легенди.

Една от легендите от времето на траките, е че именно през Дяволското гърло се е спуснал Орфей, в  подземного царство на Хадес, за да спаси любимата си Евредика.

За пещерата

На 400 м от входа на пещера „Дяволското гърло“, водите на подземната река се губят в сифон с дължина  повече от 150 м, като след 60 метрова галерия, подземната река напуска пещерата и се озовава отново  на повърхността.
Интересен факт е, че нищо, което е пуснато във водите на подземната река не излиза от изхода на  Дяволското гърло. Правени са доста експерименти, които потвърждават тайнствеността и разпалват  любопитството.

За туристи

В Пещерата има осветление, а стълбите, които се изкачват край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонени парапети.
Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта и от там можете да си вземете печат. В близост има хижа ``Триградски скали``, в която може да се пренощува.

През лятото пещерата работи от 8:00-18:00 ч., а през зимата само със заявка.

Comments

comments

Оставете коментар