Пирин планина

Публикувано от На Разходка
12.10.2014
Пирин планина
Title

Макар заемащ второто място по височина сред планините в България, Пирин винаги се е носил с асоциации за величие, разкош и вековна прелест. Пирин планина се простира между живописните долини на реките Струма и Места, а уникалната седловина Предела го разделя от най-високата планина в страната – Рила. Чистият въздух, спокойствието и хармонията, лъхащи от всяко кътче, от първенеца сред върховете – Вихрен – от прелестния резерват Баюви дупки, известен като био арената на десетки изчезващи и защитени видове – както и от сякаш съвършено изрисуваната прелест на близо 160 минерални извора – са само малка част от неземното очарование на Пирин планина.

Подготвили сме ви дълъг, но съвсем не и пълния списък на атракциите и забележителностите от най-доброто в Пирин. Потопете се магията му и станете част (макар и виртуално) от приказното му вълшебство за няколко секунди.

Влахинските езера в Пирин планина

Пирин силно и из цяла Европа се слави с бистрите си езера. Разбира се, обиколката на всички тях би била доста трудоемка дори за най-ентусиазирания турист. Това, което обаче задължително трябва да видите, са Влахинските езера. Разположени долината на мъничката рекичка Гредаро, те представляват пет омагьосващи водоема, като общата им площ надхвърля 80 декара.

Като става въпрос за цялостната гледка към красотите на Пирин, както и към най-известните му природни атракциони, няма как да не споменем и Природния парк Пирин. Притежаващ национален статут на защитена местност, той обгръща голяма част от величествените върхове, поляни и ливади на планинския масив. Тук влиза и природният резерват Сребърна, както и пенливите реки, преминаващи през планината. Особено голямо впечатление в Пиринския парк правят трите водопада Бъндеришки, Демянишки и Юленски.
Красива снимка на Пирин планина до Предела

Мелнишките пирамиди са друг атракцион, който няма как да подминем, когато с усмивка и възхищение говорим за красотата на Пирин планина. Този природен феномен се намира в югозападното подножие на планинския масив, а удивителните му и причудливи форми могат да се видят доста ясно и отчетливо от Роженската седловина. Освен че през годините в Мелнишките пирамиди са били откривани и регистрирани като защитени зони и обекти скални гъби с масивни размери, куполи и комини (много подобни на египетските феномени), както и готически храмове, които свидетелстват за вековен и древен интерес от страна на първите в света големи цивилизации към прелестния регион на Пирин планина.

Пирин, над Кресненското дефиле на река струма

Продължаваме с Кресненския пролом на река Струма. Споменаваме го като един от символите на Пиринския масив, защото той представлява възхитителна картина – сякаш рисувана лично от ръката на Бог – сред ръбатите и зъбати върхове на планината. Кресненският пролом на река Струма си преправя път между гранитите на Пирин, Влахина и Малешевска планина. Той е познат като много стар, почти древен път, свързващ Егея и Придунавския регион. В днешни дни, туристите обичат Кресненския пролом на река Струма, защото той представлява един от най-красивите атракциони не само в Пирин, но и в страната изобщо.

Пирин планина през зимата

Завършваме с няколко курорта и еко селца, превърнали се в средище на туристи за Пирин планина и Пиринския регион. И досега Банско си остава любимата зимна дестинация за ски, отпуска, прекарване на коледни и новогодишни празници и релакс сред природата. Не по-малко красив е Разлог, който впечатлява с хармоничната си природа и уникален пейзаж през зимата. Наскоро сред хубостите на Пирин планина отвори и частният комплекс Пирин Голф &Кънтри Клуб.

Comments

comments

Оставете коментар