Пещера Проходна

Публикувано от На Разходка
06.11.2013
Пещера Проходна - Очите на Господ
Title

Пещера Проходна е леснодостъпна и се намира на около 115 км от София, на 2 км от село Карлуково и на 8 км от  град Луковит. Там е един от най-големите карстови райони в България – Карлуковския  пролом. В него се намират повече от 300 пещери и множество скални образования.

Пещера Проходна е с най-дългият пещерен тунел в България – (365 м.) Тя е една от най-известните пещери у нас и е обявена за природна забележителност (отбелязана е под No 30 в списъка на 100-те Национални туристически обекта).

Пещерата формира естествен скален мост с дължина 262 м. Малкия вход на пещерата е с  височина около 35 м, от където тръгва пътечка, която минава през цялата пещера и излиза през големия вход, който е най-големия пещерен свод в България – 45 м. Непосредствено до изхода се провеждат единствените в страната пещерни бънджи скокове.

Пещера Проходна и "Очите на Бога"

Пещера Проходна е осветена естествено през двата си огромни входа и отворите в  тавана наречени – „окна“. Именно заради “окната” пещерата получава своята популярност и уникалност. Разположени един до друг, отворите имат еднаква форма наподобяваща огромни очи, които сякаш се взират в хората посетили пешерата. От там идва прословутото наименование “Очите на Господ” или още „Очите ва Бога„.

Всеки изправил се пред този уникален феномен, остава удивен и развълнуван от  мистерията и грандиозността на пещерата.

Поради варовиковите си скали, стените на пещера Проходна са любим обект за мнозина катерачи. Скалата позволява лесно забиване на алпиниските съоръжения, като същевременно е много здрава и позволява безопасно катерене.

Пещера Проходна е достъпна за туристи през цялата година. За посещенията там не са необходими водачи. Разбира се е желателно да се внимава пред студените зимни дни, защото по тавана и около окната се образуват лед и големи ледени висулки.

Източник на снимките: www.panomagic.eu, Интернет

Comments

comments

Коментарите са затворени.