Пещера „Орлова чука“

Публикувано от На Разходка
23.06.2014
Пещера “Орлова чука”

Пещера Орлова чука е сред най-дългите пещери в България. Тя заема второ място със свойте около 13 500 метра дължина. Намира се на 45 километра от град Русе, до селата Острица, Пепелина и Широково.

Както в по-голямата част от пещерите в България, така и в Орлова чука температурата има съвсем малки амплитуди, като се колебае около 14 градуса.

След дългогодишно прекъсване Пещера Орлова чука е достъпна за туристи, като по-лесно достъпните части са облагородени. За разходката из пещерата се грижи добре подготвен водач.

Пещерата Орлова чука е записана като природна забележителност през 1962 година. Може би най-интересната забележителност в пещерата е огромния Пеещ сталактон. Той издава неповторими звуци, наподобяващи музикален инструмент.

Другата забележителност, която грабва вниманието на всички туристи, посетили пещера Орлова чука е Изворчето. С него е свързано поверието, че който си потопи пръстите или отпие от водата му, най-съкровеното му желание ще се превърне в реалност. Всичките образувания в пещерата са изключително красиви, като сталагмитите са млечнобели на цвят.

За да стигнете до входа на пещерата Орлова чука, трябва да изкатерите стълбите на една стръмна пътечка. Но когато я изкачите, като награда получавате невероятния изглед към околните скални образувания и природен парк „Русенски Лом“.

Пещера Орлова чука

Изглед Пещера “Орлова чука”

В пещера „Орлова чука“ се влиза на групи (не повече от 15 души) на всеки кръгъл час. Разрешено е снимането в пещерата. В периода от 1 ноември – 1 април, посещенията са забранени, а в останалото време на годината е разрешено туристическо посещение само с екскурзовод в диапазона от 9 ч. до 17 ч. В обекта се продават информационни материали и сувенири.

Comments

comments

Оставете коментар