Пещера Леденика

Публикувано от На Разходка
29.10.2013
Езерото на желанията - Пещера Леденика
Title

Пещера Леденика е дълга 320 м. и има 10 пещерни галерии. Името на пещерата идва от първата и зала, по която през зимата се образуват ледени сталагмити, сталактити и сталактони. В нея се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. Температурата там пада до минус 20 градуса, а влажността на въздуха е 92%.

Пещера „Леденика” се слави с едни от най-красивите формирования, като „Проходът на грешниците“ и „Езерото на желанията“. Езерото е дълбоко не повече от 0.50 см. – синтрово езеро, което според поверията, „изпълнява желания“ на всеки потопил ръката си в него.

В пещерата се намира най-популярната зала на Балканите – „Концертната зала“. Тя е много огромна и името и идва заради невероятната акустика, в която Врачанската филхармония често изпълнява симфонични концерти. В „Концертната зала“ посетителите могат да се насладят на интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и други.

След тази зала се преминава по железни мостове над малката и голяма пропаст, през коридор на име „Завеските“, след което се достига до „Бялата зала“. Най-високата точка в пещерата се нарича „Седмото небе“.

Как да стигнем до нея?

Пещера Леденика се намира в стара планина на 19 км от град Враца и е част от природен парк „Врачански Балкан“. Пещерата е една от най-посещаваните в България и до нея се стига лесно по асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата, покрай Врачанския балкан, докато се стигне до самия вход на пещера „Леденика”, който се намира на 830 м надморска височина.

Допълнителна информация

През 2005 година инфраструктурата на пещерата е напълно обновена. Осветлението, мостовете и стъблите в нея са изключително надеждни.

Близо до „Леденика“ има поддъжани и чисти полянки, които са идеални за пикник. Има възможност да си наемете коне и да си направите страхотна разходка из планината.
До пещерата има паркинг за автомобили, а на входа й може да си купите информационни материали и сувенири.

Пещера „Леденика“ е в списъка на защитените територии и защитени зони в България.
Пещерата е включена и в Стоте национални туристически обекта, като от там можете да си вземете печат за вашите книжки.

Работно време на пещерата:

Зимно раб. време: 9.00-16.30 часа
Лятно раб.време: 9.00-17.00 часа, като последната група влиза най-късно в 16 часа.

Тел за контакти: 092/62 35 53

Comments

comments

Коментарите са затворени.