Пещера „Духлата“

Публикувано от На Разходка
01.07.2014
Пещера “Духлата”

Духлата е най-дългата пещера на територията на България. Тя се намира между селата Боснек и Чуйпетлово – в югозападния дял на планина Витоша. Позната е още като Боснешката пещера.

Дължината на пещера Духлата е 17600 метра, а дълбочината й е 53 метра.

Наименованието й идва от това, че минаващия през входа вятър издава силен специфичен звук. Интересното на пещерата „Духлата“ е, че има 6 нива, което я прави една от пещерите с най-сложни пещерни системи в страната. Нейната структура е създадена от река Струма, която я е издълбала с подземните си течения. Системата и представлява плетеница от галерии и тунели, осеяни с водопади, подземни езера и синтрови образувания. В днешно време 7 подземни реки минаваат през пещера Духлата. Вероятно те се част от река Струма.

Пещера Духлата е записана като природна забележителност през 1962 година. Тя е дом за 22 вида пещерни животни. От тях 6 вида са прилепи.

За съжаление Духлата е с охраняван достъп и не е свободно достъпна за туристи. За да я посетите се налага да се свържете с водач и да разполагате със специално оборудване и подготовка.

Comments

comments

Оставете коментар