Орлови скали

Публикувано от На Разходка
08.07.2014
Орлови Скали е тракийско светилище

Орловите скалиОрловите скали представляват тракийско светилище, разположено в Източни Родопи, на 3км. южно от Ардино. Тази местност е едно от най-значимите и интересни български обекти, която ни запознава с древния живот на скалните хора. Скалата има различна височина, заради големия наклон на местността. В нея са изградени близо 100 некропола, като най-много са събрани в западната част-55, на юг са 35, а на север и на изток са по-малко-съответно 5 и 5-6. На запад скалата достига и най-голяма височина-30м, на юг-25м., а на изток около 10-12 м. Некрополите не са подредени по някакъв определен начин.

Орлови СкалиХората са ги създали навсякъде, където са намирали удобни места с гладка повърхност, за издълбаването на отвори във вулканичната скала. Вида на всички Орлови скали е един и същ-трапецовиден, но не и размерите им. На дълбочина достигат от 8 до 12 см. Носят се легенди, че тези ниши са били убежище за Одрисите. Ползвали са се като религиозни места. Това се разбира от намерените глинени парчета, с обгорени стени от вътрешната страна. Откритите съдове са служили на траките за събиране на горивна течност, която са запалвали и са поставяли в т.нар. орлови скали. Това, всъщност, е бил традиционно изпълняван ритуал за специални случаи, като край на война, например.

Орловите скали са древно тракийско светилище

Друга теория сочи, че може би това са били гробници, където траките са поставяли праха на мъртвите си събратя. Подобни на тях са намерени и при Татул, Глухите камъни, Мезет, Безводно и Три могили. Местността Орлови скали е официален културен паметник и забележителност на България. За да стигнете до там, може да ползвате автомобил, но не през цялото време. Има участък, който трябва да извървите пеша.

Орлови скали карта и кординати

Clear

Comments

comments

Оставете коментар