Ягодинската пещера

Публикувано от На Разходка
30.10.2013
Ягодинската пещера е изключително привлекателно място, която трябва да бъде част от вашата туристическа обиколка в България.

Ягодинската пещера носи наименованието си от близкото село – Ягодина. Пещерата се е обазувала в планина Родопи, в Буйновското ждрело. Ягодинската пещера е сред най-посещаваните пещери от туристи в България. Също така тя е и една от най-дългите пещери в България, заемайки четвърто място – 8501м. дължина. Това я прави най-дългата пещера в планина Родопи. Температурата в Ягодинската пещера не се променя през цялата година и е между 6 и 8 градуса, а влажността надвишава 90%.

Ягодинска пещера е със сложна система и има няколко етажа. За туристи е достъпен само долния етаж. Другите два етажа, които са свързани помежду си могат да бъдат достигнати само с помощта на специална екипировка и умения.

Долният етаж на пещерата, от където минава туристическата обиколка, разполага с два изкуствено създадени отвора. Те служат за вход и изход от Ягодинската пещера. Около един километър по посока на течението на река Буйновска се намира естествения отвор на пещерата. Там са намерени останки от човешко присъствие от каменно-медната епоха (енеолит), като различни оръдия на труда и керамични изделия.

Ягодинската пещера разполага с две много интересни зали – „Новогодишната“ и „Ритуалната“. Новогодишната зала е в самото начало на туристическата обиколка  и е кръстена така, защото запалените пещерняци от региона (и не само) се събират и празнуват настъпването на Новата година в нея. Ритуалната зала пък се използва от влюбени двойки, които желаят да узаконят любовта си. За целта там има разположен олтар, който да допринесе за истинността на церемонията.

Самият туристически маршрут е дълъг над един километър. Най-забележителното нещо или поне, това което грабва най-много сърцата на туристите са пещерните бисери (виж снимката отдолу). Те се образуват от песъчинки, по които в продължение на стотици години се полепва калцит. Освен тях в Ягодинската пещера, можете да видите по-голямата част от обичайните за пещерите образувания.

В Ягодовата пещера се образуват бисери (перли) от стичащата се вода, които са изумителна гледка за туристите, които решат д аминат през тази природна забележителност

Comments

comments

Оставете коментар