Град Ачера, провинция Неапол, Италия

Публикувано от На Разходка
25.03.2015
Град Ачера до Неапол Италия

На 17 км от небезивестния Неапол се намира малкото градче Ачера. То носи автентичния италиански дух и е идеално за хора, които обичат да попиват местната култура в чист вид. Там няма да видите огромни лъскави магазини, нито павилиони със сувенири. Нито безкрайно дълги туристически улици отрупани с магазини. Нито пък ще трябва да си пробивате път през непрестанна тълпа от туристи от цял свят. Ачера е малък град, представящ типичния южноиталиански живот.

Ачера Италия

 

В самия град има много ясно очертан вътрешен град – историческия център. Много ясно ще го разграничите от по-новите райони по вида на сградите и широчината на улиците. Изведнъж ще се почувствате притиснат от всички страни, сградите се надвесват над тесните улчки, където две коли не могат да се разминат, а тротоарите представляват обозначен с колове и въжета коридор на самата улица. Въпреки неудобството, което някои могат да изпитат, тази теснотия притежава невероятен чар.

achera-italia-provincia-neapol

Безкрайните криволичещи улички се подходящи за всеки пътешественически дух. Всеки завой води до различно място, което няма да откриете втори път. Всяка малко пътче виещо се между сградите крие тайни гледки. От малките вътрешни дворчета, до великолепните квартални църкви или интересните архитектурни решения.

achera-italia-ulici

Съвсем разбираемо, както всеки уважаващ себе си италиански град, и тук има оргомна катедрала, пазеща и закриляща местните. Няма как обаче и да мине без малките магазинчета с домашна моцарела и бутове прошуто висящи от тавана. Имайте предвид обаче, че някъде между един и четири градът замира. Местните се оттеглят за заслужена почивка и там където можете да отидете по това време са едно две кафенета.

achera-curkva

Интерес за туристите представлява и замъкът в центъра на града, който в момента е функциониращ музеи с две постоянни експозиции.

Едната представя местен театрален образ, който от десетилетия е символ на града. Пулчинелла. Героят с маска, който разсмива, вероятно някога е съществувал като истински човек, но персонажът днес е митологизиран и почитан до такава степен, че общо прието правило е че може да има само един актьор, който го играе. Чак след като той почине, може да се смени с някой друг, избран от него. Тази традиция е много характерна за италианските градове и до ден днешен пазене и дълбоко почитана.

Втората експозиция е възстановка на бита и ежедневието на предмодерния италианец от тези места. Могат да се видят стаята, където е живеело цялото семейство, работилница на ковач, конюшните на собственика на замъка (представете си всеки кон си е имал специално място – подобно на паница – от което се е хранел само той!), различни други предмети от бита, напомнящи и българската култур – като буретата за ракия, или сечивата.

Няколко думи и за хотела ни, може би единствения в града. Всъщност той е стар манастир, вече не функциониращ. От това произтичат и няколко неудобства за тези, които обичат хотелските удоволствия. На първия етаж няма бани, нито в стаите, нито общи. На втория обаче има в изобилие. За сметка на това обаче сградата предлага комфорт и, което е най-важното за Южна Италия, дебелите стени и високите тавани са естествена защита от горещината през летния сезон.

achera-italia-malki-ulichki

Накрая ще кажа, че Ачера показва една различна Италия. За нея няма да прочетете в туристическите гидове или списания. Може би следващия път, когато мислите къде да прекарате почивката си ще изберете малкото почти незнайно градче. Ще останете доболни.

Comments

comments

Оставете коментар