Ботаническата градина в Балчик

Публикувано от На Разходка
30.07.2014
Ботаническата градина в град Балчик
Ботаническата градина в Балчик е чудесно място за разходка!

Едно от ценните и красиви кътчета на Балчик е ботаническата градина. Тя заема територия от 194 дка, а една част от нея се води като защитена местност. В нея посетителите имат възможност да се запознаят с разнообразни представители на фауната и с естествените екосистеми.

Ботаническата градина в Балчик

В ботаническата градина е разположен архитектурно-парковия комплекс „Двореца”, който в миналото румънската кралица Мария използва за своя резиденция и място за почивка през лятото. По морския бряг са се образували тераси-градини, които се свързват посредством арки, стръмни стълби и зелени тунели.

Място за разходка - Ботаническата градина в Балчик

Интересен факт е, че от 2005 година, ботаническата градина в Балчик предоставя възможност на хората с увреждания да я посетят, благодарение на 50-годишнината си. В градината се развиват екзотични растения от субтропичната и тропичната зона, и разбира се, различни уникални екземпляри. Тя се слави с колекцията си от сукуленти и кактуси, разположена на открито през топлото време от годината. От 2012 година тези, които се интересуват от бодливите и екзотични растения, могат да им се любуват и през цялата година.

Разходка в Ботаническата градина в Балчик

Особено интересен е терена с кактусите, устояващи на студените зимни условия. Някои от другите видове, които може да видите там са: лирово дърво, едроцветна магнолия, древно гинко, каучуково, бонбонено, книжно дърво, метасеквоя и т.н. Други растения, които не можем да видим всеки ден са лимони, големи колкото хандбална топка, папая, банани и други. Атракция са и образувалите се кътове и партери, които представляват едногодишни летни и пролетни цветя, папрати, водни и алпийски видове, лиани, вечнозелени храсти и други редки и защитени растителни видове. Общо в ботаническата градина се отглеждат повече от 3000 вида.

Ботаническата градина Балчик

Ботаническата градина в Балчик карта и координати

Clear

Comments

comments

Оставете коментар