Белоградчишките скали

Публикувано от На Разходка
14.11.2013
Скалите в Белоградчик

Белоградчишките скали са се образували в Западния Предбалкан и носят името си от най-близко населения град – Белоградчик. Те представляват скални образувания, в които вековете и природните стихии са оставили своя отпечатък, оформяйки ги в най-причудливи форми. Белоградчишките скали заемат територия дълга около 30 и широка 4-5 километра. Височината им е около 200 метра.

Скалите в Белоградчик са обособени в три главни групи:

1. Първата група е наречена Фалковска група и включва образуванията: Момина скала, Орлов камък, Пчелен камък и Боров камък. Тя заема източната част от Белоградчишките скали.

2. В Централната група се включват Мадоната, Конникът, Мислен камък, Метохът, Дервишът, Адам и Ева, Ученичката, Кукувицата и други.

3. Збеговската група е раположена в западната част на скалите и обхваща Борич, Магаза, Скалната феерия и Близнаците.

Имената на тези образувания са плод на въображението на хората, които са живяли в околните населени места.

Белоградчишките скали са се образували посредством влиянието на метерологичните условия в рамките на около 200 млн. години. През вековете, скалите са използвани като естествени крепостни укрепления, като към тях са доизграждани и изкуствени такива. Крепостта разположена там, носи името Калето и е била използвана от римляни, византийци, турци и българи.

Около Белоградчишките скали се наблюдава голямо разнообразие от представители на флората и фауната. Част от тях са вписани в Червената книга на България.

Официално скалите са обявени за природна забележителност на България през 1949 година. Те са част от Стоте национални туристически обекта на България.

Любопитно

Съществува легенда, свързана с Белоградчишките скали, според която там имало построен девически манастир. Една от монахините, служещи в него била толкова красива, че мълвата за нея бързо се разпространила на длъж и шир из Римската империя. На един празник, през който външни хора имали право да посещават манастира, младата монахиня се запознала с един млад римлянин. Те бързо се влюбват и успяват да скрият връзката си. Но не след дълго плодът на тяхната любов се родил и другите монахини разбрали за тайната. Те решили да изгонят младата майка и детето й от манастира. В този момент младият момък се появил на белият си кон и се примолил на монахините да не изгонват жената. В този миг се случило чудо. Силен гръм се стоварил на земята и напълно разрушил манастира. Всички хора намиращи се на мястото се превърнали в камъни, като младата монахиня с детето си на ръце, се превърнала в Мадоната.

Информация

Обектът работи без почивен ден. Работното време е от 9:00 до 18:00 часа.

Има място, където може да бъдат опънати палатки. В близост има хотели и къщи за настаняване на гости.

Comments

comments

Оставете коментар